Mannenwerk

Mannen mogen zich verbinden met andere mannen.

Het magische is als mannen samenkomen en de sfeer veilig is, dat alles gedeeld wil worden. Goed geaard in je lijf zijn, de meest uiteenlopende oefeningen en familieopstellingen, haal je stukken op van jezelf, leer je jezelf kennen, te verbinden met jezelf en de ander.


Volgens mij is het zelfs belangrijk om elkaar te ontmoeten te steunen en een eind op weg te helpen. Daar waar er geen initiatie tot Man-Zijn is geweest door (emotioneel) afwezige vaders en bepalende moeders, is het nodig dit te her-connecten met jezelf. Te verbinden met onze ware natuur, deze is veel subtieler dan het stereotype. Natuurlijk zijn we ook stevig en sterk, daarnaast zijn we ook gevoelig en zacht.
Dit mogen we her-ontdekken.
Inzichten, integratie en blijvende zelfspiegeling zijn de leidraad zodat het beklijft in je dagelijks leven. Als je er klaar voor bent of meer informatie wil; bel me even 0641387253.

Programma / onderwerpen

  1. Het leidende principe, doelen, opstellingen
  2. Partnerrelatie bindingsangst & verlatingsangst
  3. Kind-delen, Internal Family Systems
  4. Seksualiteit
  5. Moeder, vader
  6. Leven en dood
  7. Boosheid, emoties
  8. Bestaansrecht
  9. Hoe dicht ben je bij jezelf?
  10. Aanwezigheid
  11. Reflectie, doelen 2024
  12. Wat er zich aandient in het moment

Doorgaande Mannengroep

Wanneer: Woensdagavonden om de week , instromen kan het hele jaar.
Van: 19:00 tot 21:30
Waar: De Ruimte in Vierakker heel vlakbij Zutphen, een prachtige boerderij.
Door: Auke Attema
Frequentie : Om de week m.u.v. de vakanties, Instap voor 10 avonden (ca 22 weken/5 maanden).
Daarna beslis je of je voor nog 10 keer gaat (samen een jaar).
Kosten: €400 (Evt. in overleg gespreid betalen €80 per mnd.)
Aanvullend: Bijna elke avond heeft een thema (boosheid, eenzaamheid, seksualiteit, moeder, etc), een week van te voren krijg je een mail met tekst en vragen om je op de mannenavond voor te bereiden. Tussendoor kan je altijd contact opnemen. Doorgaande Mannen appgroep. Je krijgt een buddy in de groep om elkaar te ondersteunen. Je stelt je eigen doelen om deze te integreren zodat je leven als je zelf kan leven.

Aanmelden: auke@opstellen.nl of 0641387253

De Doorgaande Mannengroep is voor mannen die zichzelf willen zijn en zichzelf willen leren kennen.  Voor mannen die zich in verbinding willen voelen met zichzelf en met hun geliefden. Om het leven écht te leven en te doen wat je te doen hebt. Onzichtbare limitaties zichtbaar te maken. Oude patronen door (deels) onveilige hechting worden of zijn al een tijdje voelbaar en blijven toch grip houden omdat je (nog) geen andere opties voor handen hebt of omdat je het lastig vindt om die opties te integreren.
Je hebt al van alles geprobeerd en nu voel je dat het tijd is om je (opnieuw) te verbinden met mannen.
Vele mannen hadden bepalende moeders en/of (emotioneel) afwezige vaders. De initiatie tot vrije man, vol vertrouwen, is er vaak niet (volledig) geweest.

In de Doorgaande Mannengroep maken we inzichtelijk waar je nu staat en waar je op je plek staat in jezelf en ook in je familiesysteem. Je integreert de inzichten die je opdoet middels oefeningen, familieopstellingen en uitwisseling met elkaar. Een opstelling gaat voorbij aan het denken en laat he direct zien waar je wel of niet op je plek staat. Doel is meer van jezelf bewust te maken, de pijn die er is te voelen en te ontmantelen waardoor er meer van jezelf geïntegreerd wordt. Je haalt stukken van jezelf op en leert het innerlijke jongetje kennen en voor hem te zorgen (integreren). Met als resultaat meer eigen kwaliteiten zoals: kracht, aanwezigheid, energie, ontspanning en plezier etc. 
Het mooie van de mannengroep is dat door de veiligheid in de groep elke man zich wil laten zien en horen. Wat er gezegd wordt blijft in de groep.

Nieuwsgierig waar jij je op je pad bevindt! Heel erg mooi om samen met jou en een mooie groep mannen samen een stuk op te lopen. 


Auke Attema (1970) is familieopsteller en heeft een bedrijf in Horeca apparatuur (Giga-Horeca.nl).
Opgegroeid met een moeder en 2 zussen, vanaf 4 jarige leeftijd zonder vader. Een bepalende moeder en afwezige vader en stiefvaders hebben me lang doen zoeken naar mijn identiteit, mijn Zelf en naar de liefde in mezelf en m’n plek in de wereld. Op m’n 19e leerde mijn vader, Ik merkte dat ik me hierdoor een stuk meer verbonden en in de wereld voelde. Op m’n 30e opende mijn spirituele pad zich, in eerste instantie met verschillende guru’s, plantmedicijnen, later met familieopstellingen. Door dit familie systemische werk heb ik steeds weer delen van mezelf mogen terugvinden. Vooral het durven toestaan van alle  weggestopte pijn, bindingsangst en vermijdende patronen, heeft me meer thuis gebracht in mezelf.

Het leven zelf is mijn grootste leerschool; het integreren van ‘de lessen’ uit mijn jeugd , het werken en reizen over de hele wereld, de scheiding van de moeder van mijn zoon, het faillissement mijn bedrijf waar ik jaren lang mijn ziel en zaligheid in gestoken had. Alle pijnlijke gebeurtenissen hielpen en helpen me meer bewust te zijn m’n hart te openen, en dat lukte… Ik kwam mijn geliefde tegen Marleen Magdalena. We zijn getrouwd en ik heb het ouderlijk gezag over haar twee kinderen. Mijn zoon is voor de helft van de tijd bij mij. Een samengesteld gezin dus, ook heel leerzaam! 🙂
Mooi om te weten vind ik is dat wat ik heb weten te integreren hoeft niet meer (energetisch) overgedragen te worden aan onze kinderen. Dit is waar het systemische opstellingenwerk me veel heeft laten zien en eren, vooral het eren van mijn ouders en me niet boven hen stellen. Hoe moeilijk ook soms het heeft me op mijn plek gebracht.


Opleidingen: Hotelschool, Hatha yoga-docent, Hippocrates Health coach, IVSW Familie- en organisatieopstellingen.

BLOG

De weg van de Vorst

Van jongen naar man.
Op dit pad van Zelfrealisatie is het steeds bewuster worden van mijn eigen plek een lange weg van vallen en opstaan. Voor mij en de meeste mannen een erg hobbelige weg om te Zijn wie en vooral ook wat ik daadwerkelijk ben. Juist door de kuilen te truikelen en tegen rotsen te stoten leerde ik ze steeds beter te zien. Hoe kon ik ooit zo blind zijn ze niet te zien! Nu ik ze zie voel ik me man. Nu loop ik erlangs of klim ik er overheen, waad ik door de beken en zwem ik door de soms woeste golven van de zee zonder van mijn pad te geraken.

Van man naar Koning.
Ik heb mijn gewaar zijn nodig, ik zie de obstakels verschijnen, de sluiers herkennend. Nu kan ik genieten van de wandeling en het uitzicht. Waar was ik al die tijd?! Nu hier in de warme zon, soms in de schaduw. In mijn basis is het gewoon en heel fijn. Als er zich een uitdaging voordoet, voelt het als een uitnodiging om me van de Koning in mij bewust te zijn, de Koning die in elke man, de koningin die in elke vrouw in potentie aanwezig is. Ik hoef hem slechts bewust te zijn om te weten dat het waar is dat ik Koning ben. Niemand hoeft het me meer te vertellen, en oh wat ben ik dankbaar voor alle leermeesters, alle kuilen en hobbels! Hoe anders kon zulk goede raad nu van binnenuit naar boven borrelen. Als een boom die ooit een zaadje was en de aarde opzij moest duwen te groeien tot volle boom om steeds meer het licht toe te laten.

Van Koning naar Vorst

Koning is een gevoel, te ervaren in Mijn Zijn. Statig en erect, mijn ego zient. Mijn plek in genomen. De wereld is een mogelijkheid om mijn Ziel uit te drukken, te leven vanuit het hart. Het pad van de Koning is een uitnodiging om te ontwaken, te ontwaken in het Zijn die “ik” ben. De Vorst is de levensstroom, de totaalheid voelend, helemaal op z’n gemak, totale ontspannenheid en aanwezigheid. Werkelijk innerlijke rust. Als een boom die z’n takken en bladeren uitstrekt en de volle zon ontvangt, één met de wortels en de stam zelfs de aarde, de zon en de sterren, het leven zelf.

Wat uiteindelijk overblijft is gewoon Jezelf/Mezelf, dat ik kan zeggen en voelen dat ik een leuke fijne man ben, blij ben met Mezelf en anderen mogen daarvan meegenieten.

BLOG

Wat is Man Zijn?
Voor een zoon zonder vader opgegroeid te zijn was het een hele zoektocht om m’n “Man-Zijn” te vinden, te voelen, te zijn!
Wellicht juist door het vaderloze werd m’n interesse gewekt.

Bereidheid.
Echt naar binnen willen  kijken en voelen, wat het ook is.
Een leraar zei me: ’Doen, wat eng is om te doen’ die heeft me veel gebracht. Dank Jan! Bij bereidwilligheid hoort ook “niet opgeven”, gewoon niet!

Eerlijkheid
Deze kreeg ik via een andere leraar, eigenlijk lerares; Moeder Aarde via ayahuasca. Ze liet me zien hoe belangrijk het is eerlijk te zijn, niet zomaar eerlijk maar 100% transparant, kleine fliebeltjes incluis, deel ze met je partner of degene die het betreft. Wat is dit soms moeilijk om te doen en wat geeft dit een vrijheid en opluchting!  Niet om het maar te vertellen en er snel vanaf te zijn maar echt vanuit het hart, gemeend, willend.

Pijn toelaten’. 
Pijn is vermomd. Het voelt dan aan als verdriet of boosheid of  frustratie  of welke emotie dan ook.  Zoals een ui kunnen emoties afgepeld worden tot hun kern, de pijn. De pijn kan overigens goed gevoeld worden en verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik er maar bij kan blijven.

De waarnemer.
Zonder zelfreflectie gaat het niet om Jezelf te vinden, te Zijn.
Jezelf observeren  is de afweren herkennen om niet te voelen, om van pijn juist weg te gaan.
Zogenaamd heb je dan controle over de emoties, in werkelijkheid ben je van Jezelf aan het weggaan.

In je lichaam Zijn.
Aanwezig zijn in je lijf met je Ziel. Ik ontdekte laatst pas dat de zetel van mijn Ziel mijn stuitje is. Voor mij een heel gemakkelijke  plek om in terug te keren als ik mezelf heb laten overnemen door alle externe prikkels van een dag. (Lees werk, kinderen, klussen, etc)

BLOG

Het innerlijk kind.

Een moeder die bepalend was en een vader die afwezig was in onze opvoeding, in ieder geval emotioneel.
Hierdoor kan de initiatie van jongen naar man niet geheel plaats vinden. Hierdoor zitten we nog met een gat die niet opgevuld kan worden, een behoefte aan ‘altijd meer!’ of ‘niet genoeg’, een zoekendheid naar ‘iets’ wat ons wel bewust of onbewust dat gevulde gevoel wel kan geven, we vinden het tijdelijk in allerlei afleiding. Moe van dit herhalend patroon is het als een wedstrijd die nooit gewonnen kan worden.
Daarom is het nodig dat we elkaar als mannen vinden en dit met elkaar onderzoeken en transformeren. Zodat we steeds meer onszelf kunnen zijn. En dat is wat we zoeken, dat is wat we willen vinden, zo willen we leven en in het leven, in onze gezinnen staan. Als man, geliefde, vader, wijze, naast onze vrouwen die we moeten beschermen en eren.
Ons Zelf kennen, weten en voelen is het hoogste goed, de toegang tot gevuldheid.

Deze zeer toepasselijke tekst kwam ik tegen in het boek van Ton van der Kroon, De terugkeer van de Koning:
Pas als de man zelf de verantwoordelijkheid gaat dragen voor zijn eigen behoeften, is hij in staat loste komen van de moeder. Hij zal daarvoor een band moeten opbouwen met zijn eigen innerlijk kind, ernaar luisteren, het aandacht geven, enzovoort. Het innerlijk kind moet weten dat er voor hem gezorgd wordt, dat het gezien wordt, dat zijn verlangens gerespecteerd worden. Als een man voor zijn innerlijk kind weet te zorgen wordt hij werkelijk volwassen. De verantwoordelijkheid die hij voor zichzelf draagt kan zich dan uitbreiden naar verantwoordelijkheid voor zijn partner, voor zijn gezin en voor de wereld waarin hij leeft. Hij vraagt geen aandacht meer, bewust of onbewust, maar kan aandacht geven; hij hoeft de wereld niet meer te controleren, zodat die aan zijn eisen voldoet, maar kan haar dienen en voeden met zijn creativiteit en kracht.
Er ligt een belangrijke taak voor mannen om opnieuw gestalte te geven aan een mannelijke wereld waarin zorg en broederschap weer de basis vormen in plaats van competitie en wantrouwen. Een wereld die mannen bekrachtigt in plaats van ontkracht, waarin er betrokkenheid is in plaats van onverschilligheid. Waarin mannen zich gezien en ondersteund voelen, zodat schuld veranderd in trots, angst in moed, vrijblijvendheid in verantwoordelijkheid.


BLOG

Boosheid

Boosheid is een heel mooie en natuurlijke emotie die ons heel erg kan dienen om: Grenzen te stellen zodat we assertief kunnen reageren als iemand gedrag vertoont die we niet accepteren.
Boosheid als hij naar buiten is gericht is het een vechtersstand, naar binnen gericht, dus boos op jezelf, uit het zich in machteloosheid, zelfkritiek, faalangst, onmacht, etc.
Ons denken kan dit blijven aanwakkeren, we raken er gespannen van, (kaak)-spieren zijn aangespannen, je stem veranderd, vuisten maken, trillen etc, na verloop van tijd worden we vermoeit, zijn we uitgeput.
Belangrijk dus om boosheid te onderzoeken en ruimte te geven, een plek te geven.

• Wanneer raak jij gespannen, gefrustreerd en uitgeput?
• Waar gaat jouw boosheid over?
• Wat is jouw relatie met boosheid?
• Wat is de oorzaak van mijn boosheid? 
• Waarom wordt ik (zo snel) getriggerd, ook bij kleine zaken?
• Hoe staat boosheid in verhouding tot mijn verdriet?
• Hoe kan het dat het me steeds weer overneemt?
• Waar gaat mijn weerstand over?
• Hoe kom ik van m’n boosheid af?
• Wat is toch die frustratie?
• Waarom begrijpt de ander me niet?
• Hoe kan ik omgaan met boosheid van de ander?
• Hoe kan ik bij mezelf blijven als ik boosheid voel?

Dit delen we in de mannengroep, doen er oefeningen mee en stellen het middels een familie opstelling op (systemisch werk). Met als doel inzicht te krijgen hoe boosheid in ons werkt en hoe ermee om te gaan in het dagelijks leven. Eigenlijk gaat het ook hier om het innerlijk kind op schoot te nemen.

BLOG

Seksualiteit

Seksualiteit kan een beladen onderwerp zijn, gek eigenlijk, er is niets natuurlijkers, we zijn er uit voortgekomen, toch is het nogal een beladen onderwerp.

Wikipedia zegt er dit over: Seksualiteit bij de mens is het complex van gevoelens en handelingen van lichamelijke aard die gepaard gaan met lust en seksuele opwinding.  Seksualiteit is van belang voor de voortplanting voor bevestiging van een relatie tussen personen, en voor het beleven van genot, bijvoorbeeld bij vrijen. Seksualiteit is verbonden met normen, wetten en taboes Dat er normen, wetten en taboes zijn is opmerkelijk. Natuurlijk zijn er natuurwetten maar dat er wetten nodig zijn, normen worden opgelegd en taboes komt door de voornamelijk patriarchale inrichting van onze maatschappij.
Tijd voor verandering lijkt me en het vrouwelijke te eren en te integreren!
Het start voor ons met het helen van onze wonden en het zien, de bewustwording van wie we in werkelijkheid zijn. Mijns inziens is het evenwicht tussen het mannelijke en vrouwelijke heel goed mogelijk. Seks nodig hebben en onderdrukking liggen aan deze onbalans ten grondslag.

Seksualiteit neemt een groot deel van ons denken en doen in beslag.
Als je in google intikt: “hoe vaak denkt” wordt de zin aangevuld met “een man aan seks?”
Precies wat ik wilde intikken… Antwoord:
Mannen denken gemiddeld 34,2 keer per dag aan seks, dat is ongeveer om de 28 minuten. Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur.
Er zijn nog andere statistieken en uitkomsten, het geeft in ieder geval aan dat we er mee bezig zijn en dat seks een heel belangrijke plek heeft in ons leven en die ook mag krijgen!

Het zo enorm belangrijk om als kind in de eerste plaats door moeder helemaal gezien te worden, dus ook op zielsniveau. Vindt dit niet volledig plaats dan is er sprake van een hechtingstrauma. Deze vertaald zich later in het op zoek blijven naar dit incomplete stuk van ons zelf buiten ons zelf. Daar waar het niet te vinden is. De compleetheid is verborgen in ons, hiernaar zijn we bewust of onbewust op zoek.

Door te delen en in te voelen in dit trauma en de trauma’s die hierop volgden kunnen we weer bij onszelf uitkomen. Voorwaarde is dat de omgeving veilig is, in veiligheid kunnen we ontspannen en voelen.
Wat is gezonde seksualiteit?

Waar loop jij tegenaan met seksualiteit?
Wat is jouw geschiedenis/ seksuele opvoeding geweest?
Wat is jouw patroon nodig hebben van seks of/en onderdrukking of..?
Zijn er gebeurtenissen geweest in jouw verleden die je hebben beïnvloed?
Zijn er gebeurtenissen geweest in jouw familiegeschiedenis?
Hoe is seks en seksualiteit nu in je leven?
Wat is je verlangen, hoe zou jij het willen?

Dit gaan we samen onderzoeken, met de billen bloot dus…