Man Zijn

Wat is Man Zijn?

Voor een zoon zonder vader opgegroeid te zijn was het een hele zoektocht om m’n “Man-Zijn” te vinden, te voelen, te zijn!
Wellicht juist door het vaderloze werd m’n interesse gewekt.

Bereidheid.
Echt naar binnen willen  kijken en voelen, wat het ook is.
Een leraar zei me: ’Doen, wat eng is om te doen’ die heeft me veel gebracht. Dank Jan! Bij bereidwilligheid hoort ook “niet opgeven”, gewoon niet!

Eerlijkheid
Deze kreeg ik via een andere leraar, eigenlijk lerares; Moeder Aarde via ayahuasca. Ze liet me zien hoe belangrijk het is eerlijk te zijn, niet zomaar eerlijk maar 100% transparant, kleine fliebeltjes incluis, deel ze met je partner of degene die het betreft. Wat is dit soms moeilijk om te doen en wat geeft dit een vrijheid en opluchting!  Niet om het maar te vertellen en er snel vanaf te zijn maar echt vanuit het hart, gemeend, willend.

Pijn toelaten’. 
Pijn is vermomd. Het voelt dan aan als verdriet of boosheid of  frustratie  of welke emotie dan ook.  Zoals een ui kunnen emoties afgepeld worden tot hun kern, de pijn. De pijn kan overigens goed gevoeld worden en verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik er maar bij kan blijven.

De waarnemer.
Zonder zelfreflectie gaat het niet om Jezelf te vinden, te Zijn.
Jezelf observeren  is de afweren herkennen om niet te voelen, om van pijn juist weg te gaan.
Zogenaamd heb je dan controle over de emoties, in werkelijkheid ben je van Jezelf aan het weggaan.

In je lichaam Zijn.
Aanwezig zijn in je lijf met je Ziel. Ik ontdekte laatst pas dat de zetel van mijn Ziel mijn stuitje is. Voor mij een heel gemakkelijke  plek om in terug te keren als ik mezelf heb laten overnemen door alle externe prikkels van een dag. (Lees werk, kinderen, klussen, etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *